De stad Sint-Truiden wint de Agoria Smart City Award met de stadsapp 'Sint-Truiden'. De app is uniek in Vlaanderen omdat het de elektronische identiteitskaart digitaliseert. Concreet betekent het dat elke Truienaar zijn of haar identiteitskaart kan verbinden met de app. Vragen aan het stadsbestuur, meldingen over overlast, bestellingen bij handelaars, aanvragen voor officiële documenten… het kan allemaal.

Het unieke van de app is de mobiele identiteitskaart. De diensten die de stad aanbiedt, zijn immers grotendeels gebaseerd op de identiteit van de inwoners. De applicatie is de eerste implementatie van beveiligde e-ID toepassing in Europa op smartphone. Sint-Truiden is niet de eerste stad met een stadsapp, maar wel de eerste stad in Vlaanderen waar alle burgers in één digitale gemeenschap kunnen communiceren met elkaar. Door de koppeling met de elektronische identiteitskaart maakt de applicatie de identiteit van de burgers mobiel.

Sint-Truiden zet sterk in op smart city beleid

Het is de meest geavanceerde all-in-one lokale app die vandaag beschikbaar is. “Het mooie aan het initiatief is de koppeling met de officiële stadsdiensten via een beveiligde e-ID toepassing of met lokale handelaars. De jury heeft ook vastgesteld dat de app wordt gebruikt, en dat het niet gaat over een pilootproject maar over een effectieve toepassing. Een positief element is ook dat de mensen feedback ontvangen na een melding. Zo voelen inwoners zich betrokken bij het stadsbeleid. De jury adviseert om verder in te zetten op de uitbreiding van de app, verder aandacht te besteden aan de burgerparticipatie en data te gebruiken om analyses te maken over wat de app teweeg brengt op vlak van organisatie bij de stad. De prijs wordt ook uitgereikt omdat de jury heeft vastgesteld dat Sint-Truiden sterk inzet op de ontwikkeling van een smart city beleid dat zijn eerste vruchten afwerpt en dit als een niet-centrumstad”, zegt Peter Demuynck van Agoria Vlaanderen.

“Dat is helemaal niet evident. Wij zijn dan ook blij dat onze doorgedreven inzet niet onopgemerkt blijft. Wij zijn met onze stad op weg naar een slimme, digitale toekomst. De Sint-Truiden App is hiervan een zichtbare realisatie. We zijn dan ook heel fier dat die nu bekroond wordt met een Agoria Smart City Award”, vertelt burgemeester van Sint-Truiden Veerle Heeren.

“Zoals de jury ook stelt, gaat het om meer dan zomaar een app. Het is een digitale gemeenschap waar onze inwoners met elkaar kunnen communiceren. Door de veilige koppeling met de eID maken we de identiteit van onze burgers bovendien mobiel. Dat was bij de lancering van de app - een jaar geleden - ongezien in Europa. Ondertussen telt onze app meer dan 7.000 gebruikers. Dit cijfer gaat continu in stijgende lijn”, verduidelijkt Truiens schepen van Digitalisering en Burgerzaken Carl Nijssens.