Kortparkeren opnieuw mogelijk in Truiense winkelstraten

en aanpassing van de mondmaskerplicht

 

Vanaf dinsdag 25 augustus 2020 zullen de Shop&Go parkeerplaatsen, die sinds midden mei gebruikt worden om een bredere en veilige winkelwandelzone in te richten en zo de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, opnieuw vrijgegeven worden. Daarnaast is bij burgemeestersbesluit beslist dat de mondmaskerplicht eveneens vanaf dinsdag 25 augustus 2020 niet langer van toepassing is op de vesten, het Speelhof en het Stadspark.

 

“Bij de heropening van de winkels op 11 mei 2020 namen we als stadsbestuur van Sint-Truiden een aantal maatregelen om de looprichtingen en de wachtrijen te faciliteren. Daarbij werd de winkel-wandelzone verruimd door toevoeging van een aantal Shop&Go parkeerplaatsen in winkelstraten: Stapelstraat en Luikerstraat. Deze plaatsen worden vanaf dinsdag 25 augustus 2020 opnieuw vrijgemaakt en het reguliere parkeerbeleid in de Stapelstraat, Luikerstraat en Sint-Martenplein gaat terug van kracht”, zegt schepen van Middenstand en handel Jos Pierard.

 

“Het kan op verschillende momenten onverwacht druk zijn in de binnenstad. Het was dan ook noodzakelijk om de Shop&Go parkeerplaatsen te gebruiken om bezoekers voldoende ruimte te geven om de sociale afstandsregel te kunnen toepassen. Ondertussen geldt er een mondmaskerplicht in de binnenstad waar alle winkelstraten liggen. Hierdoor is de veiligheid gegarandeerd en is de inname van de Shop&Go parkeerplaatsen niet langer nodig”, vertelt schepen van Lokale Economie Jo François.

 

Bovendien zijn we op het einde van de vakantieperiode waardoor het aantal bezoekers in de stad daalt en de vakantiedrukte op de publieke domeinen sterk afneemt. Er is een stabilisatie van het aantal coronabesmettingen op dit moment in Sint-Truiden en daarom achten we de mondmaskerplicht op het Speelhof, het Stadspark en op de vesten niet langer noodzakelijk. Binnen onze Truiense vesten ligt de grootste concentratie van handelszaken en horeca gelegenheden wat een grotere drukte met zich meebrengt en de sociale distance niet altijd gegarandeerd kan worden waardoor de mondmaskerplicht verplicht blijft, en eveneens op de toegangsweg (Stationsstraat) naar de winkelstraat. We stellen het algemeen belang en de gezondheid van onze inwoners en bezoekers voorop,” aldus burgemeester Veerle Heeren.

 

Het burgemeestersbesluit gaat in vanaf dinsdag 25 augustus 2020. De mondmaskerplicht blijft dus behouden binnen de vesten, waar alle winkelstraten liggen en in de Stationsstraat. De Stationsstraat is de toegangsweg naar de winkelstraat en het stadscentrum. We raden iedereen aan om altijd een mondmasker bij te hebben zodat men het kan gebruiken op plaatsen waar de sociale afstand niet gegarandeerd kan worden.

 

De parkeerplaatsen in de Stapelstraat, vanaf het kruispunt met Sint-Anneke tot aan de aansluiting met de Grote Markt/Clockemstraat en de kortparkeerplaatsen in de Luikerstraat, vanaf het Europaplein tot aan de aansluiting met de Grote Markt, worden terug vrijgemaakt. Ook de tijdelijk ingerichte Shop&Go parkeerplaatsen aan de achterkant van de Sint-Martenkerk worden opnieuw omgevormd tot een 4-tal langparkeerplaatsen. De laad- en losplaatsen zoals bepaald bij burgemeester besluit d.d. 9 mei worden eveneens opgeheven. In de Stapelstraat, Luikerstraat en Sint-Martenplein wordt de handhaving van het reguliere parkeerbeleid terug van kracht.