Het stadsbestuur van Sint-Truiden legde de laatste hand aan de stabilisatie van de abdijmolen, een deel van de abdijmuur. Er kwam een metalen stut aan de binnenzijde, waardoor het complex zijn originele uitzicht terugkreeg.

De gevelwand van de vroegere abdijmolen geraakte in de zomer van 1992 zwaar beschadigd door een methaangasexplosie. Een houten stutconstructie moest het bouwwerk na de ontploffing tijdelijk verstevigen.

Na jarenlange blootstelling aan wisselende weersomstandigheden vertoonde de oude constructie zware slijtageverschijnselen. Hierdoor kwam ook de veiligheid van de voorbijgangers in het gedrang.

Burgemeester Veerle Heeren: “We gingen in oktober van start met de permanente, duurzame restauratie van de abdijmuur. Om het authentieke uitzicht zo waarheidsgetrouw mogelijk te reconstrueren, deden we een beroep op de expertise van het Limburgs Agentschap Onroerend Erfgoed.”

Aannemer Renotec bracht aan de binnenzijde een metalen stut aan. Hierdoor is het voetpad opnieuw volledig toegankelijk. Verder werd het verrotte metselwerk vernieuwd, om de stabiliteit van de muur te garanderen.

Schepen van gebouwen Bert Stippelmans: “Ten slotte construeerden we op de zichtbare plaatsen in de gevel het woord ‘molen’, een knipoog naar de cultuurhistorische waarde van het gebouw. De totale kostprijs van de herstellingswerken bedroeg 98.000 euro.”