De Gazometersite heeft zijn wat vreemde naam te danken aan de gasfabriek die er in de 19de eeuw op gebouwd werd. Naast de fabriek werden ook een aantal gastanks gelegd.  Die hebben na vele tientallen jaren gezorgd voor een sterk vervuilde grond. 

Toen we met het nieuwe stadsbestuur de touwtjes in handen namen in Sint-Truiden, was de sanering van de site één van onze prioriteiten. We willen er een nieuw stadsdeel van maken met een jeugdcampus (met fuifzaal!), een welzijnscampus (met heel veel ruimte voor ons KindInfopunt), appartementen, een school en een ondergrondse parking.

Dat klink eenvoudiger dan het is. Twee jaar lang al zijn we in de weer met de 101 vergunningen die voor dit grootscheepse project nodig zijn. En met de subsidies ervoor.  Van de sanering van de grond tot de bouw van de verschillende infrastructuren, we hebben voor alle stadia subsidies van verschillende overheden en privé-partners verzameld. De totale kostprijs van het project Gazometersite schatten we rond 30 miljoen euro. 5,5 miljoen euro daarvan is uiteindelijk voor rekening van de stad. 

We zijn in februari begonnen met de sanering van de site. Op topdagen reden er 15 vrachtwagens per dag af en aan. 14 700 vervuilde grond werd afgevoerd en de grond werd afgegraven tot een diepte van 10 meter. 

En nu, 90 jaar na de vervuiling, is de grond weer proper. Ik ben de buurtbewoners dankbaar voor hun geduld en hun begrip. In ruil krijgen ze straks een geheel opgefriste buurt die ook hun huis in waarde zal doen stijgen. De milieuvergunning en de bouwvergunning voor de heropbouw van de site zijn helemaal in orde en we zetten rond deze tijd de aanbesteding in de markt voor het optrekken van de gebouwen. Als we tegen het eind van het jaar een aannemer kunnen aanstellen, kunnen we starten met de graafwerken om de 270 ondergrondse parkeerplaatsen te realiseren. 

Ik kan al bijna niet meer wachten :-)