Op dit moment zijn er overal in de stad grote netwerk-werkzaamheden bezig. Op verschillende werven leggen we de ondergrondse nutsleidingen opnieuw aan. We doen dat bijvoorbeeld om 19de eeuwse rioleringen te vervangen. We doen dat ook omdat er anno 2016 geen enkel excuus meer  is om regen-en afvalwater niét van elkaar te scheiden. We doen het omdat het geen zin heeft om van ingevallen wegdek naar ingevallen wegdek te hollen omdat de ondergrondse leiding er weer eens gebroken is.  We doen dat omdat we -met een sjiek woord - duurzaamheid nastreven. We doen het voor onszelf. Maar we doen het vooral voor onze kinderen die deze stad zullen erven.

Netwerk-werkzaamheden wegen op een stad en haar inwoners.  Vooral bij slecht weer is het een triest gezicht: mannen in regenjassen die staan te ploeteren in de modder. Dezelfde modder die uw hond een paar uur later het huis mee binnendraagt aan zijn poten.

Toch voel ik veel begrip voor de werken bij de Truienaren. Ze weten dat het af en toe doorbijten is als je verbeteringswerken uitvoert.

En er komen betere tijden. Er is een mevrouw op de Grote Markt die elke dag de vooruitgang van de nieuwe aanleg van de Grote Markt filmt en op facebook zet. Samen met haar zien al haar facebookvrienden hoe de nieuwe markt stilaan vorm krijgt.  Dat geeft moed, straks hebben we de mooiste Grote Markt van Vlaanderen.

Terwijl de werven gestaag evolueren, zijn we ook bezig met dat andere netwerk. Het netwerking-netwerk. Elk jaar organiseren we voor de stakeholders van onze stad een bijeenkomst waarin ze ons en elkaar kunnen ontmoeten. Onze stakeholders zijn de mensen met wie we vandaag al samenwerken. Het zijn die mensen die mee onze stad rechthouden: ondernemers, directeurs van onze bedrijven, veel mensen uit onze zorgsector ook.

Dit jaar verzamelden we onder het thema “De stad innoveert”. Innoveren hebben we het afgelopen jaar echt veel gedaan. Met onze nieuwe elektrische autovloot bijvoorbeeld, die ook nog eens een stuk goedkoper uitvalt  dan de oude. We investeerden mee  in de bouw van 7 windmolens in de streek, we legden zonnepanelen op  stadsgebouwen en we vervingen de verlichting van onze monumenten door nieuwe –veel goedkopere- ledverlichting.

We zetten ook een nieuwe stap in het droneverhaal van onze stad. We hebben intussen de tweede grootste drone-haven in Europa. We zijn volop bezig dronebedrijven aan te trekken op Brustem. Op termijn zorgen we daarmee voor 300 nieuwe jobs, meestal voor jonge mensen.

Ons netwerkevent werd dit jaar bijgewoond door bijna 400 mensen, dat zijn er 3 keer zoveel als ons eerste netwerkevent. Voor de stad is dat geweldig nieuws. Dat betekent dat mensen uit alle branches potentieel zien in onze stad. Voor de stad van de toekomst die Sint-Truiden wil zijn, is dat een riem onder het hart. Het letterlijke werken aan de netwerken onder de grond mag dan wel even doorbijten zijn voor iedereen, het figuurlijke netwerken zit momenteel in een hoge versnelling. En daar worden wijzelf, maar vooral onze kinderen alleen maar beter van.