Toen ik enkele jaren geleden Vlaams minister van Welzijn was, vroeg Radio 2 me om een test van “fit in je hoofd” af te leggen. De test paste in een actie over geestelijke gezondheid.

Ik twijfelde geen moment en liet mijn gemoedsgesteldheid live vastleggen.

Enkele weken geleden poseerden we met het hele schepencollege met een rode clownsneus in het kader van “rode neuzendag”. Ook dit paste in een actie rond geestelijke gezondheid. Dit keer ging het om jongeren met psychische problemen. Ook nu weer aarzelden we geen moment om op de foto te gaan.

Een minister die in haar hoofd laat kijken en een burgemeester die een clownsneus opzet. Niet eens zo heel lang geleden was dat alleen al voldoende om serieus aan iemands  geestelijke capaciteiten te twijfelen. Zelfs in Sint-Truiden dat met Asster het oudste psychiatrisch ziekenhuis van Vlaanderen heeft, werden mensen met zulk afwijkend gedrag ooit achter muren gezet.

175 jaar later is Asster een open instelling. De muren zijn letterlijk afgebroken en mensen kunnen recupereren van een kleine of grotere psychische dip in een open stimulerende omgeving. . Het taboe van psychisch lijden brokkelt langzaam af.

Je goed voelen in je vel is een recht. Dankzij de “outing” van succesvolle jonge mensen als zangeres Selah Sue of van oudere artiesten als Guy Swinnen van The Scabs weten we dat  “fit in je hoofd” niet leeftijdsgebonden is.  En ook niet talent gebonden. We voelen ons allemaal wel eens slecht. Zijn we immers niet allemaal gewoon bijzonder gewoon?

Asster stelt na 175 jaar 850 mensen te werk die zich dagelijks inzetten om psychisch lijden te verzachten. Want soms volstaat het niet om naar een lezing van Leo Bormans te gaan over “Geluk”. Soms moet je dat geluk een medisch handje helpen.

Onze stad is daarom vaste partner van Asster in de talrijke “fit in je hoofd”-activiteiten die er tijdens dit jubileumjaar georganiseerd worden.

Tot slot: in deze tijden van besparen en beknibbelen verzet ik me tegen elke mogelijke besparing op (geestelijke) gezondheidszorg. Zorgen voor elkaar is in grote mate een kwestie van elkaar graag zien en verantwoordelijkheid nemen. Maar we mogen de medische ontwikkeling in de behandeling van psychische stoornissen niet remmen. Niet nu we eindelijk het taboe ervan aan het doorbreken zijn.

 http://www.bijzondergewoon.be/evenementen/