Mijn neefje van 6 hanteert zijn tablet 10 keer sneller dan ik het mijne. Om de haverklap zoekt hij er ook iets mee op, of downloadt hij een app of speelt hij een spelletje. Mijn neefje is nochtans geen computernerd. Hij is gewoon een kind van zijn tijd. Hij groeit op in een digitale wereld en hij denkt dat zijn hele verdere leven via zijn tablet zal geregeld worden. Hij zit er waarschijnlijk niet eens ver naast.

Het is voor hem (en voor zijn vriendjes, en al hun ouders en grootouders) dat we vandaag al van Sint-Truiden een Smart City willen maken.  Een stad waar digitalisering niet meer de uitzondering maar de norm is.
We zijn klein begonnen vorig jaar met de lancering van gratis Wifi op de Grote Markt. Toen kwam “Shop&The City”,  een digitale klantenkaart voor al wie in de stad komt winkelen. Je kunt in de winkel na aankoop punten opladen met je QR-code. Elke maand is er een auto te winnen. Dankzij deze quick wins voelen mensen dat we met vernieuwing bezig zijn.

En er staat nog veel meer in de steigers de komende jaren: een nieuwe website, een e-loket, en een reservatie- en ticketingsysteem voor sport- en cultuurverenigingen…

Het kroonjuweel wordt het burgermeldsysteem, dat zal werken op basis van een nieuwe technologie. Daarvoor gaan we het project MyDigipass opstarten. Via mobiele toestellen krijg je toegang tot online toepassingen van de overheid. Je hoeft je ID-gegevens slechts één keer te uploaden op je smartphone. Sint-Truiden is straks de eerste stad in België waar een burger zich kan identificeren met zijn mobiel toestel!

Nog een toepassing van de mobiele identificatie: het aanvragen van attesten via het e-loket. Stel dat je vergeten bent een geboorteakte aan te vragen, dan kan je dat gewoon mobiel regelen vanop een terrasje op de Grote Markt. Het document wordt meteen verzonden in een pdf. Ook bij inschrijvingen voor academies of sportkampen zal je  de mobiele ID-kaart kunnen gebruiken.
En als we dat allemaal voor elkaar hebben, kan je 24/7 documenten opvragen zonder te moeten aanschuiven bij de stadsdiensten. Die kunnen zich op hun beurt kunnen bezighouden met andere dingen dan het uitdelen van formulieren allerhande.

“Ijsje hebben?” vraag ik aan mijn neefje dat naast me zit terwijl ik deze blog schrijf. Hij antwoordt niet, maar zijn kleine vingers gaan vliegensvlug over zijn tablet. Dan toont hij me een afbeelding van het grootste ijsje ooit. “Zo eentje alstublieft, tante Veerle”, zegt hij.

Ik neem mijn handtas en we gaan de stad in.