Opnieuw een grote koers organiseren in Sint-Truiden. Dat is iets waar veel Truienaren mij vaak op aanspreken. En mee dankzij de creatieve inbreng van onze geweldige schepen van Sport Carl Nijssens is het maandag zover. Tim Wellens, geboren en getogen Truienaar, rijdt dan samen met een 150-tal renners door onze stad en onze kerkdorpen de eerste “Grote Prijs Tim Wellens”.

Het is intussen zowat 10 jaar geleden dat onze stad zo’n groot wielerevent organiseerde. Ik herinner  mij dat nog levendig. En ik kan me ook binnen de seconde de sfeer weer voor de geest halen die hoort bij zo’n evenement: het gespin van tientallen koersfietsen, het getoeter van de volgwagens en de onvermijdelijke Rodania-kreet. De stad leeft op en de stad leeft mee met alle deelnemers. De kampioenen worden bedolven onder de schouderklopjes en felicitaties. Iedereen wil een foto met hen (intussen is dat een selfie geworden). De verliezers krijgen goede raad en troostende woorden.

Het is die sfeer die ik wil terughalen. Met Tim Wellens hebben we er alvast de juiste persoon voor. Geboren en getogen Truienaar en met het hart op de tong zoals wij allemaal hier. Hij reed net zijn eerste Tour de France als één van de 11 Belgen die aan de start kwamen. Hij was met zijn 24 jaar ook de jongste Belg die deelnam.

Dagelijks konden we zijn wedervaren volgen in de krant en op de televisie. Ook in het Tourcafé op de Grote Markt zaten elke dag supporters die Tim bezig hoorden over zijn prestaties. Dat hij zichzelf eigenlijk wat teleurstelde, zei Tim daar heel open, dat hij op meer gehoopt had in de Tour. Maar dat hij niet zou versagen. Menig Truiens hart liep vol bij deze nuchtere zelfanalyse. Want zo zijn wij, Truienaren, nuchter en met beide voeten op de grond. Maar ook ambitieus!

Daarom zullen we hem allemaal luid toejuichen nu maandag tijdens de eerste Grote Prijs naar hem vernoemd. Tim Wellens, Truiens sportman van het jaar, is op weg om een hele grote te worden.

Ten slotte werd Chris Froome bij zijn eerste Tour de France ook pas 78ste.

Go, Tim, go!