Het is intussen 5 jaar geleden, maar ik herinner het me nog als de dag van gsiteren: Josette Moria van onze Commanderie die tegen me zegt: "En waarom zoudt ge zelf ook niet eens een tob maken voor de jaarlijkse tobwedstrijd, Veerle? Ge maakt kans, zoals iedereen. En het is bovendien plezant."

De Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie, moet u weten, is een eerbiedwaardige instelling in Sint-Truiden. Ze bestaat al eeuwenlang en ze houdt met allerlei activiteiten de eer hoog van de natuurlijke rijkdom die ons welvarend heeft gemaakt: ons fruit.

Dus als Josette van de Commanderie mij zegt dat ik een fruittob moet maken voor de wedstrijd, dan maak ik een fruittob voor de wedstrijd. Ik doe het dit jaar voor de vijfde keer op rij, en met veel plezier.

En Josiane heeft gelijk: een tob maken is helemaal niet ingewikkeld. Als elke tob anders smaakt, is dat omdat iedereen hem anders samenstelt. Een tob is een glazen, porseleinen of aardewerken pot waar 1 tot 10 liter inhoud in kan. Je legt er een hele zomer lang naargelang er nieuwe fruitoogsten zijn  een laagje fruit en een laagje suiker in, en je eindigt telkens met en een scheutje jenever. De tob telkens goed afsluiten. En op het eind van het jaar drink je hem dan leeg samen met je familie.

Het geheim van mijn tobben is dat ik er alleen eigen gekweekt fruit voor gebruik. Dat gaat bijna altijd goed. Bovendien heb ik een heel streng jurylid. Mijn mama is traditioneel de eerste die van mijn tob mag proeven. En mama weet precies wanneer een tob goed is.

Het is dan ook dankzij haar dat ik het in de jaarlijkse tobwedstrijd eigenlijk best wel goed doe.

Behalve vorig jaar. Toen proefde mama van mijn brouwsel en trok ze een gezicht.
“Te veel suiker?” vroeg ik. “Zuur”, zei ze, “Uw tob is gewoon zuur.”

Dat was even balen en tot vandaag weet ik niet wat ik fout heb gedaan. Maar enkele dagen geleden ben ik gewoon weer opnieuw begonnen aan mijn jaarlijkse tob. Met een laagje zelfgeplukte bessen, kersen en frambozen.

 Ik ben er zeker van dat er op hetzelfde moment tientallen Truiense vrouwen hun eigen tob stonden te vullen.

Allemaal veel succes in de 40ste fruittobwedstrijd!

http://keizerlijke-commanderie.be/wedstrijd-beste-fruittob-en-wedstrijd-beste-oude-bereiding