Het was ongezien in ons land afgelopen week: in Brussel patrouilleerden de gewapende militairen op straat. De stad bleef akelig stil gedurende enkele dagen. Iedereen hield de adem in: komt er een aanslag of niet?

Er kwam geen aanslag. Niet in Brussel en ook niet elders. Het terreurniveau in onze stad staat wel nog altijd op 3. Dat betekent: verhoogde waakzaamheid en extra beveiliging.

Omdat we een solidaire stad zijn, leenden we een aantal van onze agenten uit aan het federale niveau om in Brussel voor extra veiligheid te zorgen.

In Sint-Truiden zelf bleef de sfeer gemoedelijk. Omdat de school altijd een veilige omgeving moet zijn, worden (onder andere) onze scholen extra bewaakt. Voor het voetbal tegen Moeskroen hebben we een kleine inspanning moeten doen, maar de match gaat gewoon door: Voetbalplezier – terreurangst: 1-0.

“Optimism is a moral duty”, zeggen ze, en ze hebben gelijk. Ik weet het wel, we moeten ook niet naïef zijn. Onze regering doet er alles aan om het net rond terroristische individuen aan te halen, en ook in heel het land houden de burgemeesters een extra oogje in het zeil. Maar tegen blind geweld is niemand opgewassen. Dat is iets wat ik geleerd heb toen ik als minister van Welzijn geconfronteerd werd met de gruweldaden van babymoordenaar Kim De Gelder. Ik herinner me dat ik toen in een eerste reactie gezegd heb dat we van onze kindercrèches geen gevangenissen mochten maken. De achterliggende gedacht was: we mogen nooit toelaten dat onze vrijheid beknot wordt door geweldenaars.

De terreur van vandaag is uiteraard van een heel andere orde, maar onze reactie op (dreiging voor) geweld mag er opnieuw geen van blinde paniek zijn. Terroristen zijn criminelen en religie kan nooit een wapen zijn om dergelijke daden te verantwoorden.  Onze veiligheidsdiensten doen er alles aan om onze veiligheid in ons land te bewaren. Ik ben er wel van overtuigd dat we zullen moeten leren leven met een gewijzigde wereld waar we als overheid er alles aan moeten doen om de veiligheid van onze inwoners te bewaken. Geen enkele religie roept op tot haat of oorlog, ook de islam niet, laten we dit nooit vergeten.

We zijn als mens een kwetsbare soort, maar we laten onze vrijheid niet beknotten door angst. Wij zijn wel voorzichtig, maar we zijn niet bang.