Vergeet me niet

Haspengouw herdenkt alle overledenen die gestorven zijn tijdens de COVID-19 pandemie op zondag 13 september

 

 

 

De pandemie waarmee we al een hele tijd leven heeft in Sint-Truiden en omstreken een zware tol geëist. 335 Truienaren stierven de voorbije maanden in moeilijke omstandigheden, velen van hen aan de gevolgen van Covid-19. In deze situatie was waardig afscheid nemen voor veel families moeilijk, zoniet onmogelijk. Daarom organiseert de stad Sint-Truiden een ingetogen herdenkingsmoment voor alle nabestaanden.

 

Sint-Truiden werd de voorbije maanden zwaar getroffen door het coronavirus. Dit had een impact op heel wat families. Niet enkel de nabestaanden van coronaslachtoffers, ook andere families konden geen afscheid nemen van hun dierbaren. Als stadsbestuur voelen we ons verbonden met de nabestaanden van alle overledenen. van de corona-pandemie en bij uitbreiding met de hele gemeenschap van onze stad en van de regio Haspengouw. We willen hen zo veel mogelijk ondersteunen in hun rouw- en verwerkingsproces. Daarom is er een permanente stilteplek ingericht ter nagedachtenis van alle overledenen tijdens de COVID-19 pandemie in de Rozentuin van domein ’t Speelhof. Deze plaats wordt op zondag 13 september officieel ingehuldigd tijdens een herdenking. Na de herdenking kan iedereen op elk moment de stilteplek bezoeken. Omdat iedereen dit moment zou kunnen meemaken zal de herdenking live te volgen zijn op TV Limburg.


Herdenking

Tijdens de herdenking komen enkele nabestaanden van overledenen aan het woord en luisteren we naar een getuigenis van een verpleegster die in het Sint-Trudo Ziekenhuis mee de zorg op zich nam van tientallen coronapatiënten. Lotte Dodion, Truiens dichter, performer en teksttalent maakte voor deze bijzondere gelegenheid een herdenkingsgedicht. Componist Jan Swerts zorgt voor passende ingetogen muziek.


Permanente stilteplek

In de rozentuin van domein ‘t Speelhof zijn honderden vergeet-me-nietjes gezaaid die in het voorjaar van 2021 zullen bloeien. Het wordt een permanente stilteplek, een blijvende herinnering aan de dierbaren die ons zijn ontvallen. Ook het gedicht Lotte Dodion zal in cortenstaal een permanente plaats krijgen in deze stilteplek. Daarnaast zal ook een levensboom op deze bijzondere plaats verankerd worden.

 

Reveil
Ook op 13 september, tussen 17 en 18u, zal aan de ingang van elke begraafplaats op het grondgebied van Sint-Truiden een reveil plaatsvinden. Lokale artiesten zorgen ter plekke voor treffende muziek. Met de muziek die op elk van deze plekken zal klinken, willen we harten verenigen en een moment van troost en verbondenheid brengen.

Omwille van de coronacrisis zal de herdenking, in beperkte kring plaatsvinden. Een rechtstreekse uitzending op zondag 13 september vanaf 11u op TV Limburg en op www.sint-truiden.be zal alle anderen de kans geven om dit gebeuren vanop afstand te volgen.