Sint-Truiden is drie AED-toestellen rijker. De nieuwe defibrillators staan aan het station, kortbij het dorpsplein van Brustem en in de Sint-Martinusstraat in Velm. Daar werden de buutbewoners deze week uitgenodigd om te leren hoe ze de medische apparaten kunnen hanteren. In het najaar staan er in samenwerking met het Rode Kruis ook nog allerlei cursussen gepland om inwoners, scholen en verenigingen te informeren hoe ze een AED kunnen bedienen.

Sint-Truiden is een ‘hartveilige stad’. Dat staat in een overeenkomst die enkele jaren in samenwerking met het Rode Kruis tot stand kwam. In het kader hiervan zorgt het stadsbestuur ervoor dat 10% (of 45) van zijn medewerkers een reanimatie- of defibrillatiecursus volgt en dat de bevolking gesensibiliseerd wordt over het gebruik van AED-toestellen.

70% meer overlevingskansen

AED staat voor automatische externe defibrillator. Met zo’n apparaat kunnen levens gered worden van mensen die bezwijken aan een plots hartfalen. Medici en specialisten binnen en buiten de landsgrenzen breken een lans om dergelijke toestellen massaal in te planten op publieke locaties.

“Dat hebben we daarom ook gedaan. Deze week installeerden we samen met het Rode Kruis nog drie nieuwe AED-toestellen aan respectievelijk het station, dichtbij het dorpsplein van Brustem en in het centrum van Velm. In totaal hebben we nu 15 van dergelijke apparaten op evenveel strategische locaties op ons grondgebied staan. Dat is een weloverwogen beslissing. Onderzoek leert namelijk dat slachtoffers van hartfalen 70% meer kans op overleven hebben als er zich een AED in de buurt van het ongeluk bevindt”, vertelt schepen van Gezondheid Carl Nijssens.

Tal van opleidingen en infosessies

De drie extra AED-apparaten werden deze week ingehuldigd in aanwezigheid van de buurtbewoners van de nieuwe locaties. Zo weten zij ook meteen waarvoor de toestellen dienen. In die zin organiseert de stad bovendien tal van opleidingsmomenten om scholen, verenigingen en burgers over het gebruik van de AED’s in te lichten. Ook dit najaar staan er daarom allerlei sessies gepland. Meer info hierover volgt binnenkort op www.sint-truiden.be en in het stedelijk informatieblad.

“Mensen bewustmaken over hun medische toestand en die van anderen is een centrale pijler van ons lokaal gezondheidsbeleid. Het Rode Kruis is hierbij een belangrijke partner. Haar medewerkers en vrijwilligers leveren een grote bijdrage in verschillende initiatieven, zoals nu ook bij de AED-toestellen en verder onder meer tijdens onze maandelijkse bloedinzamelingsacties in het stadswerkhuis. Voor dit alles willen wij hen daarom nog eens extra bedanken”, besluit burgemeester Veerle Heeren.