Geluk en gelukkig zijn. Het schijnt bij onze cultuur te horen zoals rijkdom  en status. Op sommige mensen legt “gelukkig moeten zijn” zo een druk dat ze het leven niet meer aankunnen. Gelukkig zijn Limburgers door de band nuchter van aard. Onze provincie telt ook het minst aantal zelfdodingen van ons land. Al is elke zelfdoding er één te veel, natuurlijk.

Ik schrijf deze blog met 2 boeken voor mijn neus: “Economie zkt geluk” van partijgenoot Peter Van Rompuy. En “Geluk: the world book of happiness” van Leo Bormans.  Het zijn 2 heel verschillende boeken, maar allebei zoemen ze in op dat ene toverwoord “geluk”. Peter benadert het begrip “geluk” vanuit politiek-ideologische interesse. Leo Bormans ziet het breder.

Ik ben al lang gefascineerd door het werk van Leo Bormans. Omdat geluk ook iets is wat ik nastreef, zij het dan dat ik als burgemeester graag wil dat onze inwoners er gelukkig en tevreden bijlopen.  Bovendien wil ik in Sint-Truiden  graag een klimaat scheppen  waarin mensen niet alleen het eigen geluk maar ook dat van een ander belangrijk vinden.

En daar heb ik -Peter Van Rompuy-gewijs- een aantal politiek- ideologische ideeën over. Maar het begrip “geluk” gaat verder dan dat. En daarom komt Leo Bormans naar Sint-Truiden praten over geluk.

Ik zal zelf op de eerste rij zitten, want ik wil er geen woord van missen. Maar uiteraard bent u allemaal welkom .  Want “geluk” heeft vele definities en heel persoonlijke invullingen en die zijn allemaal gelijkwaardig.

Tickets voor de lezing van Leo Bormans  op  dinsdag 1 maart in de Academiezaal in Sint-Truiden kosten 5 euro. U kan ze nog tot zaterdag bestellen op oogcontact@veerleheeren.be
of via 011 701 441.

Tot dan!