In december van vorig jaar heeft het stadsbestuur van Sint-Truiden de laatste hand gelegd aan de restauratie van de beschermde Spikboomkapel in Brustem. Die werd volgens de traditionele methode heropgebouwd en zo ontsloten voor de toekomst. Op zondag 10 januari is het monument officieel ingehuldigd en opnieuw religieus ingewijd.

De Spikboomkapel bevindt zich aan de kruising van de Tomstraat met de Vliegveldlaan in Brustem. Het kleine bouwwerk dateert van omstreeks 1835 en speelde doorheen de jaren een belangrijke rol voor de lokale geloofsgemeenschap. Zo deed het dienst als toevluchtsoord tijdens de Tweede Oorlog.

Wat architectuur betreft, is de Spikboomkapel een vakwerkconstructie, een typische bouwmethode in landelijke streken zoals Brustem. De dragende structuur bestaat uit houten balken, waarvan de buitenzijden werden gedicht met een vlechtwerk van takken en hierna opgevuld met leem.

Insecten en insijpelend water hebben de houten wanden langzaam aangetast. De beschadigingen zorgden ervoor dat de kapel verzakte en de gevel in elkaar stuikte. Gedeeltelijke herstellingen sinds de jaren 50 hebben het verval niet kunnen voorkomen, waarop het stadsbestuur vorig jaar besliste om het gebouw volledig te restaureren.

Als Vlaanderens zesde monumentenstad is ons gebouwenerfgoed een belangrijke bekommernis. We hebben de kapel daarom volledig in haar originele staat hersteld. Op 29 juni 2015 gingen de renovatiewerken van start.

Schepen van gebouwen Bert Stippelmans: “We verwijderden eerst de bekleding, om de houtconstructie bloot te leggen. Volledig weggerotte balken werden vervangen. De stukken die gedeeltelijk zijn aangetast, hebben we plaatselijk hersteld. Vervolgens bouwden we de wanden met streekeigen materialen weer op.”

Burgemeester Veerle Heeren: “De totale kostprijs van de werken bedroeg 31.800 euro, waarvan 80% werd bijgepast door het Agentschap Onroerend Erfgoed. Door deze investering kunnen we de Spikboomkapel, het allerkleinste beschermde monument van onze stad, opnieuw openstellen voor onze inwoners en bezoekers.”