De stad Sint-Truiden heeft het merendeel van haar wagenpark vernieuwd. 31 oude voertuigen zijn van de hand gedaan en ruimden plaats voor 22 elektrische exemplaren. Door deze beslissing wordt er per jaar 68 ton minder CO2 uitgestoten. Het stadsbestuur trekt hiermee resoluut de kaart van de duurzame mobiliteit.

 “Zo werden er vijf personenvoertuigen en 17 lichte vrachtwagens besteld van het merk Renault. Door de keuze voor elektrisch rijden, geeft de stad een duidelijk signaal aan de inwoners en lokale bedrijven om in haar voetsporen te treden”, aldus Maarten Hendrickx van Group Pashuysen, de verdeler van de nieuwe stadswagens.

Burgemeester Veerle Heeren: “Bovendien besparen we zo jaarlijks 80.000 euro op onze uitgaven. De auto’s worden via een poolsysteem door zo veel mogelijk medewerkers gedeeld. We berekenden dat de wagens zo’n 200.000 km per jaar zullen afleggen, een vermindering met 20 % in vergelijking met het verleden. Hierdoor hebben we meer dan een derde van onze oude vloot niet meer moeten vernieuwen.”

 “Sint-Truiden heeft in die zin ook een leasingovereenkomst afgesloten, zodat het onderhoud en de verzekeringsgarantie permanent gewaarborgd wordt. Door te kiezen voor een volledig dienstenpakket, weet het stadsbestuur het kostenplaatje op lange termijn aanzienlijk te drukken”, vertelt Dirk Dury van het leasingsagentschap J&T Autolease.

Schepen van mobiliteit Bert Stippelmans: “Om de voertuigen van stroom te voorzien, plaatsten we drie oplaadpalen op de parking van het administratief centrum. Aan ons stadswerkhuis komen er 15 exemplaren. Die dienen voor de bevoorrading van de eigen wagens en worden binnenkort uitgebreid met de inplanting van laadpunten over het hele grondgebied.”

 

“Het stadsbestuur koos meer bepaald voor de MENNEKES AMTRON-laadstations. Die zorgen ervoor dat de elektrische voertuigen op een veilige en betrouwbare manier opgeladen worden”, zegt Lode Snellings van Stagobel, de leverancier van de oplaadpalen.

Schepen van milieu Hilde Vautmans: “In minder dan twee jaar tijd komen er ook zowat 24 laadpalen in de binnenstad en de dorpen Velm, Brustem en Zepperen. In het centrum leggen we hoe dan ook oplaadpunten aan op de parking van het administratief centrum, op de Groenmarkt en aan de sporthallen van Nieuw-Sint-Truiden, Sint-Pieter en de Veemarkt. Zo willen we ook onze inwoners aanzetten tot een milieuvriendelijk autogebruik.” 

“Door op zo’n grote schaal in te zetten op groene mobiliteit, is Sint-Truiden een echte voortrekker onder de Vlaamse steden en gemeenten. Geen enkele lokale overheid heeft een vergelijkbare elektrische voertuigeninfrastructuur”, besluit Dirk Koopmans van Maris, het bedrijf dat de laadpalen installeerde